LÍPA OBECNÁ – Tilia vulgaris

V horkém létě, ve formě studeného (vychladlého) nálevu, je lípa jedna z nej bylin, která osvěží a uvolní a navíc skvěle chutná. 🙂 Můžete vyzkoušet i letní směs: lípa, list ostružiny, maliny a jahodníku (ochlazuje, osvěžuje a působí proti otokům).

Lípa byla symbolem Slovanů. Symbolizuje jemnost a něžnost slovanské povahy. V zemi Čechů, Moravanů a Slezanů bylo zvykem, že při svatbě či jiné významné události, se sadila lípa. Pod lípou se scházeli vesničané, probíhalo zde kázání a konali se slavnosti. Lípa chránila proti hromům a bleskům. Latinský název lípy je lingum sanctum, což znamená svaté dřevo. Z jejího dřeva jsou vyřezávány slavné oltáře.

Při horečkách, kašli a nachlazení je to bylinka číslo jedna, kterou podávám. Velmi dobře působí na horní cesty dýchací, při zahlenění. V kombinaci s černým bezem podporuje pocení. Pomáhá při žaludeční kolice a křečích, urychluje trávení. Zpevňuje cévy, snižuje riziko aterosklerózy. Velmi dobře působí proti nespavosti.

Typ:

Lipová koupel nohou

Lipové květy a listy uklidňují a působí protizánětlivě. Večerní koupel nohou uklidní nervy a zároveň i osvěží.

25 g sušených květů, 25 g sušených listů, 1/2 litru vody

Květy a listy lípy uvedeme s vodou třikrát do varu. Pak je necháme přikryté vychladnout. Přefiltrujeme, zbytek rostlin dobře vymačkáme. Odvar nalijeme do vaničky s 2 litry vody horké vody a „lázníme“ 10 – 15 minut.

Tags: No tags

Comments are closed.