MÁTA PEPRNÁ – Mentha piperita

Máta je bylina, která neodmyslitelně patří k létu. Nejen ve formě lahodného Mojita :), ale hlavně jako skvělý studený osvěžující nápoj, který příjemně chladí v ústech a osvěžuje dech.

Všechny druhy máty slouží jako tonikum a prostředek proti křečím. Mají antiseptické a anestetické účinky. Slabší nálev působí jako sedativum, silnější má povzbuzující a tonizující účinky.

Je vhodný při všech žaludečních potížích, nevolnosti, zvracení, problémech se žlučníkem. Podává se při vysokém krevním tlaku, páchnoucím dechu, hysterii, chřipce, migréně, psychické únavě, nervových poruchách a tišení kašle. Zlepšuje střevní peristaltiku a nadýmání.

Její rodové jméno „Mentha“ je odvozeno z latinského mente = myšlení. Máta stimuluje činnost mozku. Má regenerační účinky a slouží k obnově sil.

Velmi často a ráda ji používám ve formě éterického oleje jako součást osvěžujícího masážního oleje. V kosmetice jako obličejový olej, který ochlazuje a zároveň stahuje a dezinfikuje aknózní pleť. Léto bez sprchového oleje z máty si ani nedokážu představit. Skvěle zchladí a osvěží.

Mátu můžete  kombinovat s několika jinými bylinami:

máta + jablečník výborně nastartují vaše trávení a osvěží                                                                           (zde 2díly máty, 1/2dílu jablečníku – svěže hořká chuť)

máta + zelený čaj povzbudí vaši mysl a zbaví vás únavy

máta + meduňka vás naopak zklidní a ukolébá

máta + rozmarýna stimuluje činnost mozku při studiu

 

 

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.