SKOŘICOVNÍK CEJLONSKÝ – Cinnamomum zeylanicum


Je to kůra tropického, stálezeleného stromu jehož největší využití je ve formě koření. Jaké další použití krom svařáku, koření na štrůdl a kaše má?
Ajurvéda jej využívá jako dobré diaforetikum (vyvolává pocení a zvyšuje vylučování pokožkou) a expektorans (podporuje odtok hlenu a slizu z plic a hrdla). Je to účinná bylina pro posílení a harmonizaci krevního oběhu. Ulevuje od bolesti zubů a při napětí svalů. Posiluje srdce, prohřívá ledviny a podporuje trávení. Skořice cejlonská spolu s kardamovníkem obecným a bobkovým listem je základem tří aromatických bylin, které podporují trávení a napomáhají vstřebávání léků.
Odpradávna sloužila jako afrodiziakum.
Další jeho použití je formě éterického oleje. Jeho aroma je teplé, sladké, kořeněné. Jde z něj plnost života, teplo a vitalita. Rozpouští úzkost, zahřívá duši i tělo. Vhodné kombinace jsou s hřebíčkem, pomerančem, mandarinkou, santalem či s ylang-ylang. Můžete je kapat do aromalampy (2-3 kapky) nebo si nakapat směs do mléka či mandlového oleje a vlít do koupele (7-10 kapek).
Starý herbář se o skořici zmiňuje následovně – upotřebení její je v likérnictví a pro různé vodičky a tinktury. V lidovém lékařství užívá se jako odvar ve víně při zaražené menstruaci. Doporučuje se užívati ji opatrně, neboť působí velice silně.

Tags: No tags

Comments are closed.