JALOVEC OBECNÝ – Juniperus communis


Jalovcové bobule se používaly už v době kamenné. Jsou „malou elektrárnou“ na výrobu životní energie a podpory v každodenním životě. S jejich pomocí jsme schopni život snadněji strávit ( zvlášť aktuálně po svátcích) a znovu nalézáme centrum své síly. Bobule podporují krevní oběh, životní sílu a tím i radost ze života. Probouzí v nás odhodlanost. Štěpí tuky, odvodňují.
Zimní období je velmi vhodné na zařazení této rostliny do našeho denního používání. Zvlášť pokud máme níže zmíněné neduhy. Tak jako u každé byliny i zde po třech týdnech pravidelného užívání si dejte týdenní pauzičku. Můžeme jej používat v různých formách :

Nálev ( 1čl bobulí/ 1/4 litru vroucí vody/ 10 min lohouvat, slít) – jako přísada do koupele nebo nožní lázeň, prohřívá při tělesném chladu. Také podporuje pročištění a prokrvení mastné pokožky hlavy.

Masážní olej či balzám – silně podporuje prokrvení, posiluje a chrání klouby, uvolňuje svalové napětí. Vhodný na revmatické potíže.

Zábal a tělový olej – posiluje, vypíná a energetizuje při celulitidě.

Krém pro mastnou a nečistou pleť – čistí a působí protizánětlivě.

Tinktura z bobulovitých šištic jalovce – velmi vhodná pro zánětlivé choroby močových cest.

Jako koření se používá na výrobu likérů.

V kuchyni při přípravě zvěřiny, těžkých jídel ( udělá je stravitelnější, tím, že štěpí tuky) a zeleniny.

Typ :
Jalovcový balzám
2 polévkové lžíce sušených jalovčinek rozmačkejte v hmoždíři. Zahřejte 100 ml olivového oleje v kádince ve vodní lázni, přidejte rozmačkané jalovčinky a macerujte asi hodinu při 40-50°C. Pak macerát přefiltrujte přes čistý hadřík do čisté kádinky, zahřejte ve vodní lázní s 18 gramy bio včelího vosku a 16 gramy bambuckého másla. Za cca 3 minuty přidejte 4 kapky éterického oleje z jalovčinek. Směs naplňte do připravených kelímků. Tento silný balzám posiluje tělesné vazivo, ošetřuje namáhané klouby a mírní otoky rukou a nohou.

Použití jalovce není vhodné v těhotenství, při kojení a při onemocnění ledvin.

Tags: No tags

Comments are closed.