LICHOŘEŘIŠNICE VĚTŠÍ – Tropaeolum majus

Její rodové jméno „Tropaeolum“znamená trofej a tím přesně se díky conquistadorům (španělským dobyvatelům Nového světa) pro nás stala. Dovezli ji do Evropy roku 1684 spíš jako okrasnou rostlinu pod názvem „krvavá květina z Peru“. V té chvíli ani netušili, jaký léčivý zázrak v ní nalezneme.
Je to bylina, která se označuje jako přírodní antibiotikum (stejně jako tužebník lékařský). Má skvělé dezinfekční účinky, vysoký obsah vitamínu C a obsahuje hořkou látku, která pomáhá při infekcích plic, průduškových onemocněních, při akutních a chronických zánětech, infekcích močových cest. Podporuje trávení a „čistí krev“. Velmi dobré zkušenosti s ní mám ve své praxi u klientů s kloubními, artrotickými a rematickými bolestmi kloubů a kostí. Její léčivé účinky byly zjištěny u chorob způsobených stafylokoky, streptokoky, salmonelami a jinými patogenními mikroorganismy.
Jako nálev ze suché byliny se užívá spíše při rekonvalescenci po dlouhých nemocech nebo jako mírně posilující čaj při hrozících infekcích.
Spíše se doporučuje užívání tinktury připravené ze semen, která je mnohem účinnější.
V době květu byliny ji můžete použít ve formě salátu (květy i listy), max 20-40 g denně.
Čerstvá šťáva vylisovaná z natě se používá při vypadávání vlasů.
Z natě lichořeřišnice můžete připravit odvar proti lupům.

Z pohledu tradiční čínské medicíny, kdy k období zimy patří element vody, k němuž se řadí ledviny a močový systém, dále kosti, klouby, vlasy .. bych tuto bylinu zařadila jako jednu ze základních bylin pro toto období. Zvlášť pokud někdo z vás trpí na výše uvedené neduhy.
A hlavně, je to bylinka, která u nás v České republice zdomácněla, takže si ji můžeme pěstovat sami a mít její pravidelný přísun ve své domácí bylinné lékárničce.

Příprava tinktury ze semen
Sušená semena rozdrtíme nebo rozemeleme a naplníme jimi láhev do 1/5 a až po hrdlo zalijeme 75% lihem. Macerujeme v dobře uzavřené lahvi 14 dní. Občas protřepeme. Po 14 dnech scedíme a používáme dle potřeby. Většinou 2 x denně 1 čajovou lžičku.

Odvar proti lupům
2 hrsti natě lichořeřišnice dáme do 1 litru studené vody a přikryté vaříme na mírném ohni 10-15 minut. Odstavíme a louhujeme dalších 15 minut. Používáme po mytí vlasů na jejich poslední opláchnutí.

Tags: No tags

Comments are closed.