MOCHNA HUSÍ – Potentilla anserina

Moc a síla – latinsky „potentia“, slovo, ze kterého je odvozeno rodové jméno této byliny Potentilla. Poukazuje na její silné léčivé účinky.
Mochna působí hlavně na hladké svalstvo, uvolňuje křeče (menstruační, lýtkové…), působí protizánětlivě a svíravě. Pomáhá při léčení průjmu, horečky a podporuje činnost jater a žlučníku. Je velmi vhodná při ledvinových a žlučníkových kolikách. Ochraňuje sliznici trávícího traktu a podporuje chuť k jídlu. Zevně se používá jako obklad na bolavé končetiny nebo pokud trpíte na pravidelné křeče lýtek. Jako kloktadlo je velmi účinná při bolestech zubů a ústních vředech.
Mochna se považovala za cennou bylinu s mnohonásobným použitím. Pět jednotlivých lístků, ze kterých je složen její květ představuje lásku, peníze, zdraví, sílu a moudrost. Dává prý nositeli výřečnost a ochranu. Sloužila také k odstranění sobeckých vlastností z povahy člověka. Pověsíte-li si pytlík se sušenou mochnou nad postel, bude se vám dobře spát.
Typ:
Nálev na bolest zubů a ústní vředy
30 g čerstvých listů zalijete 500 ml vroucí vody, zakryjete a louhujete 10 minut. Scedíte a necháte vychladnout. Užívejte jako kloktadlo 3-4 x denně cca 60 vteřin, pak vyplivněte.

Tags: No tags

Comments are closed.