PODBĚL LÉKAŘSKÝ – Tussuilago farfara

Jeho rodové jméno „tussilago“ je odvozeno z latinského „tussis agere“, což doslova znamená odstranit kašel. Plinius jej doporučoval kouřit při astmatických potížích, onemocnění průdušek, zahlenění, kataru a kašli.

U Římanů patřil v kombinaci s lékořicí do herbální medicíny na kašel a nachlazení. Abatyše Hildegarda jej považovala za vhodnou bylinu při horečce a jako chladící prostředek.
Květy a listy mají tytéž vlastnosti. Podběl je účinný při prsních a plicních potížích. Jako odvar jej pijeme při dráždivém kašli, zahlenění, zánětu nosohltanu, astmatu, při horečce a po zápalu plic. Obklad z čerstvých listů nebo z odvaru se přikládá na spáleniny, oteklé a dnavé klouby, špatně se hojící vředy a zanícené žíly. Podporuje imunitní systém, dezinfikuje, detoxikuje.

Typ :
Odvar
1čl květů i listů dáme do 250 ml studené vody a necháme přejít varem. 15 minut louhujeme, scedíme a pijeme teplý po doušcích 1-2 šálky denně.

Obklad na mastnou pleť
20 čl podbělových květů přelijeme 1 litrem vařící vody, louhujeme 15 minut, scedíme. Formou obkladů přikládáme na obličej při mastné pleti, podráždění pokožky, uhrovitosti, při vyrážkách. Podobně lze použít i pleťovou masku připravenou z čerstvých rozdrcených listů podběle.

Tags: No tags

Comments are closed.