ŘEPÍK LÉKAŘSKÝ – Agrimonia eupatoria

Je to prastará léčivá rostlina. Rodové jméno „agremone“ znamená bílá skvrna na oku, což vypovídá o tom, že řepík může léčit všechny oční obtíže.
Nálev se pije při zánětech žaludku střev, žlučníku. Jako kloktadlo se osvědčil při zánětech hrtanu, ústní dutiny, bolestech v krku. Působí proti únavě. Je vhodný při poruchách metabolismu, střevní nečinnosti i při průjmech.
Chladný nálev se používá k výplachů očí, zastavuje také slzení očí způsobené rýmou. Z rozdrcených listů se připravují placky (teplé obklady), které tiší bolesti kloubů při artritidě nebo revmatismu. Je výborný při léčení otevřených ran, boláků a vředů.
Z řepíku připravujeme mast, která je vhodná při křečových žilách a bércových vředech.
Řepík odpuzuje všechny formy negativní energie, které pak vedou k depresi, letargii, odčerpání fyzické a duševní energie. Podává se formou čaje, nebo se přidává do koupelí. Také se jím vykuřují prostory a očišťuje se aura. Řepík velmi dobře uzemňuje.

Typ :
Kloktadlo
2 hrsti řepíku dáme do 1 litru studené vody a vaříme tak dlouho, až se voda vyvaří na třetinu. Necháme vychladnout a scedíme. Užíváme při krčních a ústních zánětech.

Tags: No tags

Comments are closed.