ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ – Salvia officinalis

Byla posvátnou bylinou Římanů, kteří věřili, že má blahodárné účinky na většinu nemocí. Podle nich má schopnost nejen zachránit, jak je patrné z jejího názvu – „slavia“ je z latinského „zachráním“- ale i utvářet. Ve středověku byla lékem na mnoho nemocí (epilepsie, křeče, vyčerpání, mor).
Nálev z listů je vhodný při kašli, nachlazení, depresi, migréně, na snížení horečky, při špatném trávení. Je nepostradatelná jako kloktadlo při bolestech v krku a angínách, při aftech a krvácení dásní. Posiluje obranyschopnost organismu, nervovou soustavu, zvyšuje pružnost a odolnost cévních stěn. Skvělý jako prostředek proti pocení, návalech v klimakteriu – pije se studený. Zevně se používá při akné, ekzémech, bodnutí hmyzem. Žvýkání šalvěje se doporučuje při bolestech zubů. Pokud chcete, aby vám ztmavly šedivějící vlasy, polévejte si je po umytí nálevem ze šalvěje. Oplachy hlavy šalvějovým nálevem jsou také velmi vhodné pro všechny, kteří pracují s lidmi (energeticky očistíte vše co ve vlasech a nejen tam ulpělo).
Šalvěj je bylinou očisty. Její kouř očišťuje auru, prostory i „celého člověka“ (tělo, mysl, duši).
Nejúčinnějším druhem očistné šalvěje je šalvěj bílá.

Typ :
Bylinná směs při kašli a nachlazení

1 polévková lžíce (PL) sušené šalvěje
1PL sušeného tymiánu
1 cibule
med
Do 500 ml vody dáte byliny, cibuli a necháte 10 minut povařit. Scedíte, po zchlazení přidáte med a uložíte v chladu. Užíváte denně 3-5 polévkových lžic. Sirup usnadňuje odkašlávání hlenu a zmírňuje dráždění ke kašli.

Tags: No tags

Comments are closed.