KMÍN KOŘENNÝ – Carum carvi


Dovoluji si tvrdit, že tuto bylinu má doma snad každý. Používá ji hlavně ve formě koření v kuchyni, nejčastěji snad při vaření brambor. Málokdo už ví, že do brambor se používá, aby eliminoval nepříznivý vliv solaninu na náš organismus.
Kmín má však mnohem více možností použití pro naše tělo a zdraví. Dezinfikuje celý trávící systém. Používá se pro povzbuzení činnosti žaludku a střev, odstraňuje nechutenství i nadměrnou plynatost a potlačuje křeče hladkého svalstva. Má bakteriostatický účinek(brání růstu mikrobů) a působí proti parazitům.
Při onemocnění dýchacích cest podporuje vykašlávání. Podává se proti plísňovým onemocněním (mykózám). Kmín jako anýz a fenykl podporuje tvorbu mateřského mléka. Žvýkání semen kmínu odstraňuje zápach z úst.
Pro svou příjemnou chuť je oblíbený při výrobě likérů či destilátů, např. Kmínka je výborný aperitiv, který v malém množství můžeme považovat za lék.
Zevně se používá jako obklad nebo do mastí při revmatických a ischiatických bolestech.
Obklad z kmínu se osvědčil při kojeneckých kolikách.
Příprava kmínového odvaru:
1 polévkovou lžíci dáte do 1/2 litru studené vody, povaříte cca 2 minuty a louhujete 5-7 minut. Scedíte a do odvaru namočíte plátýnko nebo malý ručník a teplé přiložíte na bříško kojence. Zabalíte do suchého ručníku a necháte chvíli působit. Lze přikládat opakovaně. Tento obklad můžete použít jak pro starší děti, tak pro dospělé.

Tags: No tags

Comments are closed.