RYBÍZ ČERNÝ – Ribes nigrum

Podle některých pramenů je o něm první zmínka ze 16.století od německého lékaře Petra Foresta, který poukázal na jeho léčivou moc.
Nálev z listů černého rybízu se používá k podpoře metabolismu, pro posílení činnosti srdce, při zánětech močových cest, revmatismu, při průjmech. Mají močopudné vlastnosti, vyplavují z těla soli. Nejúčinnější je nálev připravená z listů trhaných do letního slunovratu. Plody mají stejné užití jako listy. Šťáva z plodů zvyšuje pružnost cév díky svému obsahu vitamínů. Dvě sklenice šťávy denně posilují odolnost organismu proti virové a bakteriální infekci.
V kombinaci s ,ostružiníkem a maliníkem si připravíte naprosto úžasný letní osvěžující nápoj, který nejenže zchladí, ale hlavně napomůže proti otokům z přílišného tepla.

Typ:
Likér z černého rybízu

1 kg černého rybízu, 700 g třtinového cukru, 1 litr pálenky(slivovice, vodka, gin..), kousek skořice, hřebíček, 20 listů černého rybízu
Na dno větší zavařovací sklenice dáme listy rybízu, které jsme promnuli mezi prsty. Na ně dáme hřebíček, skořici a kuličky černého rybízu, zasypeme cukrem, zalejeme pálenkou a uzavřeme. Necháme macerovat cca 6-8 týdnů v teplé místnosti. Před slitím kuličky rybízu rozmačkáme, necháme ještě den macerovat a pak přepasírujeme do čistých, suchých lahví. Mňam!

Tags: No tags

Comments are closed.