FENYKL OBECNÝ – Foeniculum vulgare


Jde o prastarou rostlinu, kterou jako léčivý prostředek užívali Arabové, Číňané, Egypťané, Indové, Řekové i Římané. Působí proti nadýmání, posiluje žaludeční a střevní činnost, uvolňuje křeče hladkého svalstva. Podává se při zácpě, proti parazitům, působí žlučopudně, usnadňuje odchod ledvinových kamenů. Uklidňuje nervy, jeho aroma působí na mozek a podporuje duševní činnost. Zvyšuje sekreci mateřského mléka. Při bronchitidách uvolňuje hlen. Ve formě oleje, nejlépe teplého, je vhodný pro masáž bříška kojenců a dětí trpících nadýmáním.
Pro mě osobně je nedílnou součástí mé kuchyně ve formě koření. Spolu s koriandrem a římským kmínem (vše čerstvě pomleto) jej přidávám do základu jídla (rozpálené ghí nebo olivový olej) na podporu trávení.
Typ:
Fenyklový sirup – 3 čajové lžičky semen fenyklu rozdrťte v hmoždíři, vařte cca 5 min v 1/2 litru vody, sceďte a vařte se 100 g třtinového cukru do sirupu. Při kašli a bronchitidě užívejte 6 lžic denně.
Mléčný nálev – 1 šálek mléka (rostlinné či kravské) uveďte do varu a přidejte 1 čajovou lžičku rozdrcených semen fenyklu. Louhujte 10 minut. Sceďte a pijte teplý 3 x denně. Podle chuti lze dosladit medem. Je skvělý při zánětech v krku a při ztrátě hlasu.

Tags: No tags

Comments are closed.