HLUCHAVKA BÍLÁ – Lamium album L., HLUCHAVKA NACHOVÁ – Lamium purpureum

Za svůj latinský název vděčí květu, který připomíná tvar otevřené tlamy (lamos - chřtán, jícen). 
Podle řecké mytologie byla prý Lamia milenkou Diovou. Když jeho žárlivá manželka Héra zabila dítě zrozené z tohoto svazku, Lamia se pomstila tím, že začala požírat děti šťastných matek. Stala se z ní bájeslovná obluda, kterou se strašily děti, aby byly hodné.

Časem si však tato krásná bylina získala velkou úctu, a právem. Využívá se hlavně v ženském lékařství - zde hodně vnímám to podobenství z řecké mytologie. Užívá se při slabé, nepravidelné menstruaci, bílém výtoku.  Posiluje dělohu, pomáhá při jejím zánětu.

Muži si zde přijdou také na své. Hluchavka pomáhá při zánětech prostaty, kdy uvolňuje močové cesty a ulehčuje močení.

Při vředech, ekzémech, análních trhlinách, mokvavých ranách, křečových žilách, otocích a hemeroidech se přikládají obklady z celé, vyvařené nati.

K přípravě sedacích koupelí, které jsou velmi prospěšné při svrašťování ledvin, křečových bolestech dělohy, eventuálně k výplachům při bílém výtoku, se připravuje odvar z celé čerstvé rostliny vařené 2-3 minuty.

Nálev z hluchavky má lahodnou chuť, zklidňující účinky, podporuje metabolismus, prospívá dýchacích orgánům a patří mezi "krev čistící" byliny.

Mladé lístečky hluchavky můžete přidávat do salátů. Osobně velmi ráda "vycucávám" nektar z květů. :)

TIKTURA Z HLUCHAVKY

5 PL sušených květů zalijeme 1/2 litrem 50% lihu a macerujeme 10 dní v dobře uzavřené lahvi. Občas protřepeme. Slijeme, přefiltrujeme, užíváme 10 - 20 kapek při nespavosti.

HLUCHAVKOVÝ LIKÉR

1 litr žitné pálenky, 3 hrsti čerstvých květů (sbírají se jen bílé a žluté květy, dají se snadno vyloupnout).
Nálev dáme na 5 - 6 týdnů na teplé, světlé místo. Přefiltrujeme a několik týdnů ho necháme dozrát ve sklepě. Likér připravený z čerstvých květů má nasládlou chuť.

 

Tags: No tags

Comments are closed.