Bylinky na nespavost

Nespavostí (špatným usínáním či probouzením v časných hodinách) trpí v určité fázi života až 30 procent lidstva. Pověst skvělého bylinného uspávače zde má chmel otáčivý (humulus lupulus). Obsahuje hořčiny, které spolu s éterickými oleji blahodárně působí na nervovou soustavu, uklidňuje a navozuje klidný noční spánek, a to bez vedlejších efektů, jež mají některé „normální“ léky na nespavost. Jakou formou jej můžeme použít :

Chmelový večerní thé

1 čajová lžička sušeného chmelu
1/2 čajové lžičky sušené levandule
špetku sušené meduňky

Sušenou směs zalijete 250 ml vroucí vody a necháte pod pokličkou 10 minut louhovat. Pijete teplý cca hodinu před spaním.

Heřmánkovo – chmelová koupel

Hrst (cca 20g) heřmánkových květů
Hrst chmelu

I.
Sušené byliny vložíte do mušelínového sáčku a otvor zašijete (můžete použít i čistou ponožku či punčochu). Sáček vložíte do vany při napouštění vody. Působením horké vody se relaxační oleje obsažené v bylinkách uvolní a dostávají se do vaše těla skrz kůži a díky inhalaci (vdechování).
II.
Také můžete použít odvar, kdy výše uvedené množství bylin vložíte do hrnce, přidáte 2 litry studené vody a přivedete k varu. Povaříte cca 2 minuty a necháte 10 minut odstát. Pak scedíte a vlijete do teplé vany.

Doba koupele v obou případech 15 minut.

Chmelový polštářek

Na polštářek o rozměrech 32 x 23 cm:

4 hrsti sušených květů chmele
4 hrsti sušených květů levandule

Vložte do polštářku, zašijte a na noc si jej dejte pod hlavu nebo vedle ní.

Pokud si chcete chmel a levanduli usušit sami, svažte vždy několik rostlin a pověste je hlavou dolů na dobře větrané místo a mimo dosah slunečních paprsků. Případně je usušte v troubě při nízké teplotě (cca 100°C) 30 min nebo pokud nebudou zcela suché a drolivé. Pak květy sdrhněte a naplňte jimi polštářek.
Tags: No tags

Comments are closed.