BYLINKOVÉ TIPY PRO PODZIMNÍ SYCHRAVÉ DNY

Je sychravo a nevlídno, pamatujete si také tuto větu z diktátu? 🙂

To co nás ve škole nenaučili je, jak si v těchto sychravých dnech, kdy nám teče z nosu, trápí nás různé druhy kašle a cítíme se jak zmlácení a pod psa (samá metafora), pomoci.

Mám pro vás pár tipů:

Pro udržení „čistého“ prostředí, ve kterém se nacházíte, si denně do aromalampy či difuzéru aplikujte několik kapek éterického oleje z eukalyptu, tymiánu či borovice. I když budou kolem vás kýchající a kašlající jedinci, prostor prodchnutý těmito oleji, působí antivirově a antibakteriálně a podpoří vaši imunitu.

Na kašel postihující plíce a průdušky si mažte do oblasti hrudníku a mezi lopatky mast z borovice nebo tymiánu. Můžete použít i Tygří mast (recept na výrobu je v sekci bylinné recepty). Použití masti 2x denně, hlavně večer před spaním.

Rozedřený nos z rýmy je opravdu nepříjemný. Zde doporučuji majoránkový balzám. Mazat pod nos dle potřeby. Pokud máte zaraženou rýmu, zkuste rozdrtit hřebíček, vložit do plátěného kapesníku a přiložit mezi obočí. Jen pozor, hodně prohřívá. Používejte jej jen do doby spuštění rýmy, pak už ne.

Při drásavém a suchém kašli popíjejte proskurník lékařský nebo sléz.

Pokud se potřebujete zbavit hlenovitého kašle, jsou vhodné tyto byliny: tymián, yzop, mateřídouška, podběl, lípu.

Při bolestech svalů a kloubů, (chřipka), doporučuji tužebník, zde spíš ve formě odvaru nebo tinktury. Patří mezi přírodní antibiotika.   Jako druhé přírodní antibiotikum se označuje lichořeřišnice. Je skvělá v rámci nejen prevence, ale také tím, že má výborné dezinfekční účinky, vysoký obsah vit. C., působí při akutních i chronických zánětech vyvolaných streptokoky, stafylokoky a jinými patogenními mikroorganismy a pomáhá při infekcích plic, průduškových onemocněních. Velmi dobře také působí na močový systém, kosti a klouby.

Pro pohodu a dobití energie se „naložte“ do vany s éterickými oleji – bergamot, růže, levandule, citrón, pomeranč, mandarinka. Buď každý z eo použijete samostatně nebo si můžete namíchat dle vlastní nálady…většinou 3-4 kapky jednoho druhu do směsi.

Můj tip: 4 kapky bergamotu, 2 kapky růže, 4 kapky citrónu nebo 4 kapky levandule, 3 kapky růže a 3 kapky mandarinky – nakapete do 1,5 dcl základního oleje a vlijete do vany s teplou vodou.

Přeji všem pevné zdraví a podzim prosycený vůněmi bylin a éterických olejů. 🙂

Tags: No tags

Comments are closed.