ČAKRA SOLAR PLEXU – MANIPURA

V sankrtu znamená „klenot v pupku“. Tato čakra je centrem trávení. Kvůli teplu, které se během trávení vytváří nás zásobuje energií potřebnou k zachování života. Je-li tento trávící oheň správně regulován prostřednictvím vyvážené a výživné stravy, zachováme si zdraví a udržujeme přiměřenou energetickou hladinu. Manipůra souvisí s egem a emočním neboli astrálním tělem. Reaguje na myšlenky týkající se znepokojení, obav a strachu. Citlivější jedinci, vnímající negativní vjemy ze svého okolí, by se měli naučit eliminovat tyto vnější emoce, které přijímají do své psychiky přes solar plexus. Mezi fyzické obtíže způsobené nerovnováhou této čakry patří svalová ztuhlost, nervové napětí, porucha funkce žaludku a trávení, bolest v dolní části zad, hypoglykémie, problémy s játry, nedostatečná vitalita.
Je-li energie této čakry vyvážená, vypovídá o úctě k sobě samému a k druhým. Jde o to uvědomit si svoji vlastní hodnotu.
Je uložena nad pupkem. Z orgánu k ní patří slinivka břišní, žaludek, játra, žlučník, tenké střevo. Meridiány – dráha žaludku, sleziny-slinivky, tří ohřívačů.

Tón – óóó
Barva – žlutá
Éterické oleje – bergamot, grep, levandule, rozmarýna, eukalyptus, tea-tree
Kámen – jantar, citrín, tygří oko
Živel – oheň

Tags: No tags

Comments are closed.