KOPŘIVA DVOUDOMÁ – Urtica dioica

 

 

Kdo by neznal jednu z našich nejznámějších bylinek. Jaro už nám klepe na dveře a víte, že z mladých kopřiv je nejlepší polévka, pomazánka či špenát.. o čaji ani nemluvím.

Známe ji jako bylinu čistící krev, zastavující krvácení, antiastmatikum, antirevmatikum. Ovlivňuje funkci jater a žlučníku, snižuje hladinu cukru v krvi, upravuje tlak krve a zlepšuje srdeční činnost. Hojí rány, furunkuly a nežity. Je vhodná při zahlenění plic, vodnatelnosti a zevně se doporučuje při svědivých vyrážkách, kopřivce, při padání vlasů a na podporu jejich růstu ( zde odvarem poléváme vlasy po umytí ).
Kopřiva byla pro naše předky spojením se všemi třemi světy. Učila je umění chápání změny. Ačkoli se chovala nepřátelsky (pálí, žahá), její účinky byly blahodárné. To bylo v souladu s poznáním, že lidé charakterově nejvíce dospívají po duševních a životních zkušenostech, které jsou nejtěžší a podrobují je zkoušce. Síla kopřivy jakoby znázorňovala, že všechny stvořené věci mají pro člověka svůj význam. Kopřivový čaj se pil při výkonu spirituální či emocionální očisty silou ohně, která přetváří tělesné utrpení na duchovní sebezdokonalení.

Typ:
Kopřivová tinktura
Mladé kopřivy i s kořeny, trhané nejpozději do 15.května, drobně nakrájené dáme do skleněné lahve a zalijeme 40% lihem tak, aby je líh o cca 1cm přesahoval. Dobře uzavřeme a necháme macerovat 14 dní. Pak slijeme, bylinnou hmotu vymačkáme a vše přefiltrujeme.

Použití:                                                                                                                                                     při chorobách jater, žlučníku, sleziny, plic, křečích a vředech. Proti alergii (senné rýmě), nachlazení, zvyšuje odolnost organismu. Zevně při ekzémech, plísních nehtů, na kuří oka.

Tags: No tags

Comments are closed.