JITROCEL KOPINATÝ – Plantago lanceolata

Jeho léčivé účinky znali už antičtí lékaři a léčitelé. Také se o něm zmiňují prameny čínské medicíny i indické ajurvédy.
Jeho účinky jsou protizánětlivé, spasmolitické (uvolňují křeče hladkého svalstva), protibakteriální. Jitrocelové listy se používají ve formě čajů, sirupů či kapek při kašli, chronickém kataru průdušek, při poruchách trávení provázené zácpou. Šťáva léčí oční záněty. Po bodnutí hmyzem jej rozetřete mezi prsty a přiložte na vpich.
Jitrocelová mast je vhodná na otoky a spáleniny. Semeno jitrocele se odpradávna používalo proti tvorbě žlučových kamenů v dávce 8 gramů denně. Při zácpě polykáme 10 celých semen. Obsahují totiž velké množství slizu, rychle bobtnají, takže jsou hladká a měkká a tím pádem jsou neškodným a účinným projímadlem.
Rozemnuté listy přikládané na obličej chladí a dezinfikují pleť. Rozmačkané listy se přikládají na bércové vředy, které se po nich dobře hojí.

Typ:
Jitrocelový sirup

Do zavařovací sklenice vrstvíme listy jitrocele a třtinového cukru na sebe. Necháme přes noc slehnout a druhý den doplníme až po hrdlo. Vrstva pod víčkem je vždy cukr. Necháme stát 3 týdny v temnu a poté přecedíme do sklenic a uchováme v chladu.

Tags: No tags

Comments are closed.