ROZMARÝNA LÉKAŘSKÁ – Rosmarinus officinalis

Tak tuhle bylinu by měli opravdu oslavovat všichni!
Posiluje činnost mozku a zlepšuje paměť, oddaluje stárnutí a je součástí elixírů mládí (takže hlavně pro ty z vás, co se bojíte zestárnout ) a navíc v květomluvě vyjadřuje věrnost, lásku, vzpomínky a přátelství.
Studenti ve starém Římě a Řecku nosili rozmarýnové věnce, aby si zapamatovali učební látku. Pomáhá při chabé paměti a podněcuje smysly. Čaj se užívá jako povzbuzující nápoj, při nechutenství, nadýmání, únavě, nervové vyčerpanosti, depresích.
Rozmarýna podporuje krevní oběh a trávení. Tiší nervy, bolesti hlavy. Zevně je vhodná k hojení ran, při revmatismu, bolestech kloubů, namožených svalech a pohmožděninách.
Koupejte se v rozmarýně a budete silní, čiperní, veselí a mladí na duchu. Je to životabudič, posiluje srdce, krevní oběh, stimuluje lymfatický systém, uvolňuje ztuhlé svalstvo, prokrvuje mozek.
Je bylinou očisty a odpuzuje negativitu. Lze ji použít jak ve formě nálevu, tak ve formě éterického oleje, masti, masážního oleje..
K vykuřování je skvělá v kombinaci s jalovcem, velmi často se takto vykuřoval pokoj nemocného, k dezinfekci a jako pomoc při jeho léčení.
Jako koření podpoří rozmarýna nejen trávení, ale svou ostřejší a jasnou chutí udělá každé jídlo nezapomenutelným.

Typ :

Rozmarýnové víno
Do kvalitního bílého vína ( Rulanda šedá  ) dejte 2-3 10 cm snítky čerstvé rozmarýny a nechte macerovat cca 7 dní. Užívejte 1-2 dcl denně při vyšší psychické zátěži nebo při studiu.

Rozmarýnový masážní olej
2 hrsti čerstvé, nasekané rozmarýny vložte do suché lahve a zalijte mandlovým nebo slunečnicovým olejem tak, aby byl olej 2 prsty nad bylinou. Macerujte 14 dní. Pak sceďte do čisté lahve, kterou uchovejte v chladu.

Tags: No tags

Comments are closed.